dimecres, 25 de novembre del 2020

LLUMS I OMBRES

Aquest mes a La Muntanyeta, l'activitat que proposem als infants a l'estona de grup reduït és una petita representació al teatret d'ombres xineses. Quan els nens i les nenes entren al laboratori de llum i troben el teatret muntat amb la llum del projector encesa, és quan comença la màgia. 


Els infants de seguida se senten atrets per les possibilitats que ofereix el joc amb la llum i l'ombra i es desperta la seva creativitat d'una manera fascinant. 

A través del teatret de llum i ombra, els infants exploren totes les possibilitats expressives i creatives, tant visuals, com corporals o verbals!



"El que ho fa únic és que connecta amb el nostre costat emocional i intuïtiu. La seva capacitat de suggerir li dóna a l'espectador la possibilitat de completar amb la seva imaginació allò que està veient". 

Eseverri, 2017




Atentament, 

Equip educatiu de La Muntanyeta

dilluns, 26 d’octubre del 2020

EL PLAER DE FER

Qui no se’n recorda dels moments d’infància, jugant amb la sorra? Agafant-la amb les mans, notant-la a través dels peus? Caminar amb un peu davant de l’altre sense perdre l’equilibri...  Simplement pel plaer que proporciona aquest moment

 A vegades volem buscar massa la finalitat amb què els nostres infants realitzen una tasca, oblidant per complet la paraula PLAER. Els infants es mouen pel plaer que els proporciona aquell instant. I la sorra demostra aquest GAUDIR del moment, amb concentració i una gran atenció.

S’aturen en aquest instant, mostrant la necessitat de notar la sorra a través del tacte, sentir-la a través del seu cos, la seva pell, entre els seus dits. El mateix succeeix en posar un peu al costat de l’altre, sense perdre l’equilibri, un davant l’altre, ben junts, intentant seguir una línia recta imaginària...

Aquests moments formen part de la CULTURA D’INFÀNCIA. Sigui l’infant que sigui, de qualsevol part del món i moment temporal, tots manifesten aquesta necessitat de SENTIR. Nosaltres en el seu moment, vam manifestar aquesta necessitat i de ben segur que si intentem recordar aquells moments d’infància... Se’ns dibuixa un somriure a la cara!

Simplement pel PLAER de fer.

divendres, 18 de setembre del 2020

VINCLES A FOC LENT




Els llaços afectius es construeixen a foc lent, crear vincle requereix temps. Requereix ser-hi present i estar disponible. Aquestes setmanes l'objectiu principal a la Muntanyeta és, precisament, poder proporcionar l'espai, el temps i la presència necessaris per a poder establir vincles amb els infants i també que aquests en formin amb els seus companys/es, que se sentin part de la petita família de La Muntanyeta. 

Els vincles establerts a la primera infància permetran als infants tenir seguretat en si mateixos i conèixer el món que els envolta de manera autònoma, sent sabedors que en qualsevol moment que ho necessitin tindran als adults de referència al seu costat. En moments d'incertesa també es podran sentir recolzats per la presència dels seus companys/es. 

Ja ho veieu famílies, sembla que aquestes primeres setmanes de curs estan permetent precisament això, apropaments entre infants, mostres d'afecte i companyonia.

divendres, 5 de juny del 2020

UN HOMENATGE ALS INFANTS

Hem arribat al final de la primera setmana de reobertura de la llar, després del confinament. 

Vam iniciar la setmana amb incertesa, fins i tot por per l'efecte que podrien tenir les mesures de seguretat en el benestar emocional dels infants. Però una vegada més han sigut ells/elles qui ens han ensenyat a reinventar-nos i qui ens ha guiat en aquest camí que ara en diuen "nova normalitat". 

Malgrat ser el sector de la població més maltractat i poc valorat al llarg del confinament, ens han demostrat que, peti qui peti, passi el que passi, segueixen amb la seva essència i estan preparats per sanar a tots els qui els envolten, amb la seva alegria, amor i passió per tot el que fan. 








divendres, 15 de maig del 2020

EL BADAR


Sovint tendim a voler omplir el temps dels infants amb activitats, propostes , tasques... i tendim a concebre l’avorriment o l’acte de badar com a quelcom dolent i poc productiu. Però és ben cert que avorrir-nos és inevitable i que aquest avorriment és una emoció igual de vàlida que totes les altres i, per tant, hi hem de transitar tant els adults com els infants.

Deixar espais buits en el dia a dia dels infants, deixar estones per a les relacions humanes i no sempre estar actius és imprescindible pel desenvolupament del cervell. De fet, David Bueno (genetista i divulgador sobre neurociència i educació), ens explica que mentre el cervell està ocupat en una tasca concreta, desconnecta de totes les àrees del cervell que no necessita. En canvi, mentre badem, totes les àrees del cervell estan actives i és just en aquest moment quan s’estableixen connexions entre zones del cervell que normalment no es relacionen.

És ben cert que en l’actualitat ens enfrontem a una lluita contra la rapidesa, les tecnologies i els estímuls constants, però també és ben cert que val la pena fer-hi front i deixar aflorar els desitjos interns dels infants.

Lluny de la primera concepció que ens ve al cap quan parlem d’avorriment, aquesta emoció requereix esforç perquè, quan no saben què fer, han de pensar en què jugar, què inventar i com organitzar-se les activitats. Volen sortir “del no desitjat” i és quan es dona pas a la creativitat.  

Finalment, si els infants no tenen res planificat, poden ser autònoms a l’hora de decidir què fer i com fer-ho, en canvi, si els ho donem fet, perdran capacitat de presa de decisions. Han d’aprendre a gestionar el temps i que, de forma automatitzada, quan detectin que s’avorreixen, tinguin l’estímul de buscar una activitat que realment els motivi.

Carles Parellada (mestre i terapeuta) explicita que "l'experiència del temps és una de les vivències més complexes de gestionar, i l'estimulació excessiva, per no dir compulsiva, juguen en contra d'aquesta possibilitat". 

Així doncs, sembla que, el fet de "badar" de tant en tant no és dolent, al contrari, és necessari. No creieu?






dimarts, 5 de maig del 2020

PREINSCRIPCIONS CURS 2020-2021

Hola a tots i a totes!

Us anunciem que des del dilluns 11 de maig fins al diumenge 24 de maig estarà oberta  la preinscripció del curs 2020-2021 de la llar d'infants municipal La Muntanyeta.

Per realitzar-la, ho podeu fer entregant la sol·licitud de manera presencial a l'ajuntament o bé de manera telemàtica. 

En el següent enllaç hi trobareu tota la informació: 



Us hi esperem a tots/es!

Equip educatiu de La Muntanyeta

divendres, 24 d’abril del 2020

PORTES OBERTES VIRTUALS






A La Muntanyeta acollim a infants des dels 4 mesos fins als 3 anys.


L’equip educatiu pretenem donar resposta als moments evolutius i necessitats dels infants a través dels espais, propostes i materials plantejats dins i fora de les seves aules, a través dels quals els infants interaccionen, descobreixen, i van participant, progressivament, en el món que els envolta.

Els espais de La Muntanyeta són espais vius, que creixen amb els infants i s’adapten a les seves necessitats. Espais acollidors, on els infants se senten segurs, on es poden moure amb llibertat i autonomia. Espais per aprendre, descobrir el món que els envolta i totes les seves possibilitats.


La quotidianitat ens ofereix un munt de possibilitats, moments de relació, descobertes, capacitat per fascinar-nos per les petites coses, creem vincles afectius segurs i ens cuidem els uns als altres. Els hàbits i rutines establerts en el dia a dia ens permeten créixer sentint-nos segurs i amb autonomia.


A l’aula dels lactants els infants exploren el seu cos i moviment a través de la manipulació del material sensorial que posem al seu abast i la relació que estableixen amb l'adult de referència. A la mateixa aula de referència donem resposta a les necessitats fisiològiques del nadó en els diferents espais habilitats amb aquesta finalitat.


A les aules dels grups heterogenis d’entre 1 i 3 anys els infants exploren lliurement els diferents espais i els materials preparats en funció del seu moment evolutiu, partint dels seus interessos i a través provocacions que enriqueixen el seu procés d'aprenentatge. Al llarg del curs possibilitem aquest joc exploratori en altres espais de la llar, habilitats com a espais d'aprenentatge a través de les portes obertes i les propostes en petit grup.

El dia a dia a la llar ens ofereix un munt de possibilitats on ens podem expressar a través de diferents llenguatges. Plantegem diferents experiències educatives que promouen l'aprenentatge i el desenvolupament integral dels infants a través del llenguatge musical, el moviment lliure, llenguatge matemàtic, artístic... i els infinits llenguatges que tenim els infants.


Entenem que la família i llar hem de traçar un camí conjunt que afavoreixi el benestar i el desenvolupament integral dels infants. 

Ens agrada mantenir la relació amb les famílies diàriament i promoure la seva participació en el dia a dia de la llar, a través de diferents propostes.


Ens agrada ampliar les experiències dels infants més enllà de la llar, aprofitant les possibilitats de descoberta i les oportunitats d'aprenentatge que ens ofereix el nostre entorn proper, tan natural com social.


Si voleu rebre més informació no dubteu en contactar amb nosaltres.



dilluns, 30 de març del 2020

NANS, FADES I FOLLETS... DES DE CASA

Hola a tots i a totes!!

Des que va començar el confinament les famílies de La Muntanyeta i l'equip educatiu ens mantenim en contacte a través de diferents canals, i un d'aquests és el correu electrònic. 

A través del correu, les educadores fem arribar vídeos a les famílies tot explicant moments a la llar, fent cantarelles o simplement saludant. També els hi fem arribar recursos i articles que ens semblen interessants per passar aquests dies a casa. 

Però el que més ens agrada és que les famílies ens facin arribar imatges del dia a dia dels seus fills/es i les activitats que fan. 

A través d'aquestes imatges, tots els nens i nenes de la Muntanyeta poden seguir veient als seus companys/es i, per tant, seguir connectats afectivament a ells. Els papes i mames poden inspirar-se per agafar idees, recursos i maneres de fer de les altres famílies i a les educadores també ens permet viure, encara que sigui un xic, el procés de creixement, aprenentatge i desenvolupament que estan seguint tots ells. 







Moltes gràcies per deixar-nos ser partícips d'aquests dies dels infants! 

dijous, 26 de març del 2020

SEGUIR CONNECTATS


Benvolgudes famílies i lectors/es,

Aquests dies de confinament ens estan servint per poder mirar enrere i reflexionar, per agafar empenta i seguir formant-nos, debatent actuacions, propostes i maneres d'entendre la infància.

L'equip educatiu de La Muntanyeta, a més a més, estem lluitant per mantenir un contacte i relació fluids amb els infants i les seves famílies, per enviar productes audiovisuals explicant hàbits, rutines i moments quotidians a la llar  i així, col·laborar en mantenir, encara que sigui un xic, la quotidianitat aquests dies a casa. Els hàbits i rutines, encara que aquests dies no estiguin tan marcats, donaran seguretat als nostres nens i nenes, ja que tot allò conegut, que es repeteix i s'associa a bones vivències, els proporciona seguretat i benestar.

Trobem de vital importància  que els nens i nenes es continuïn sentint connectats a la llar, als companys/es i l'equip educatiu per mantenir viu el vincle que hem establert, entre tots plegats, fins el dia d'avui.

Moltes gràcies, famílies, per seguir enviant-nos imatges de les propostes realitzades i dels infants gaudint des de casa. Nosaltres som a l'altre costat de la pantalla treballant per vosaltres, com sempre.

Cuideu-vos molt i bé, famílies!



Equip educatiu de La Muntanyeta



dimecres, 26 de febrer del 2020

LABORATORI DE LLUM

Al laboratori de llum de la Muntanyeta hi passen coses màgiques!


Hem batejat l'ambient dedicat a la manipulació i experimentació amb la llum de la Muntanyeta com a "laboratori de llum" perquè el que hi succeeix i els processos que els infants hi comencen a generar són d'investigació i descoberta.

Els petits investigadors fan hipòtesis i comproven els resultats de les investigacions que realitzen amb les propietats de la llum i del color.

Tots aquests processos es generen a través del joc, la manipulació i l'experimentació en els espais i propostes que l'equip educatiu els oferim.






"L'ambient de llum ofereix una oportunitat de jugar a través de la llum i el color, convertint l'activitat científica en un centre d'experimentació i expressió artística."

Jenny Silvente




dilluns, 17 de febrer del 2020

ARRIBA EL REI CARNESTOLTES!

Hola de nou a tots i a totes!

Hem iniciat la setmana de Carnaval a la llar amb l'arribada del Rei Carnestoltes!

De bon matí, els follets i les fades s'han quedat a la sala polivalent per buscar-lo i cridar-lo tots plegats. 


Ha aparegut de sobte tot picant la porta i preguntant si podia entrar. Totes les fades i els follets li han dit que sí i s'han quedat ben embadalits en veure'l entrar! 


En veure que no tenia ni ulls, ni nas, ni boca, li n'hi han volgut dibuixar. També li han volgut posar la corona i una capa. 

Ha sigut fantàstic veure com els nens i les nenes s'han fet partícips de la seva arribada i part de la seva creació, entre tots han decidit posar-li una capa i una corona i també han suggerit dibuixar-li ells/es mateixos/es la cara. Un context genial per viure una tradició com l'arribada del Rei Carnestoltes de manera calmada i participativa, on ells han pogut prendre'n part de la iniciativa. 


El Rei Carnestoltes ha quedat ben guapo i preparat per anar a veure als nans, que ben lluny d'espantar-se, se l'han mirat encuriosits i, fins i tot, alguns s'hi han apropat per tocar-lo!



Donem el tret de sortida a la festa de Carnaval!


dilluns, 20 de gener del 2020

ESPAI DE CONSTRUCCIONS

Hola a tots i a totes!

De nou, des de l'equip educatiu volem fer una entrada al Blog per explicar-vos un bocinet més del dia a dia a la llar i totes les capacitats i competències que els nens i les nenes hi adquireixen!

Avui us volem explicar  les accions que les educadores hem observat que desenvolupen els infants de Llar 1 i Llar 2 a l'espai de construccions de les seves aules. 

Els espais de construccions estan organitzats de manera que els nens i nenes puguin veure tot el material que tenen a l'abast per crear, experimentar i construir. En cada espai s'hi poden trobar blocs de construcció de forma quadrada, triangular, blocs rectangulars i cilindres, a més a més de diferents elements naturals i d'altres peces soltes que poden manipular. Sempre hi ha un element de simbòlic (com ara animals, personatges o cotxes). 

Un altre element que els infants poden trobar en aquests espais són tarimes i tota mena de superfícies (contenidors i continents) on els infants poden construir i crear.

Després de fer-ne una observació conscient, les educadores hem vist que aquest espai permet als alumnes crear i desenvolupar el pensament matemàtic amb accions com ara:




Busquem el punt d'equilibri


Ens iniciem en la mesura fent torres ben altes, més altes que nosaltres!


Fem correspondències


Busquem similituds 



Fem joc simbòlic construint Mini Mons



Construïm estructures que s'aguanten soles!




I a l'hora de recollir..... classifiquem!




Fins la propera!





JOC COMPARTIT

El joc és innat en els infants. Jugar és la seva manera de descobrir el seu entorn, les seves emocions i la realitat en la qual viuen. A l’e...